Waar Komt Het Woord Horloge Vandaan?

Leenwoord uit het Frans (horloge), waarbij de betekenis is verschoven van ‘uurwerk’ naar ‘polshorloge’. Uiteindelijk afgeleid van het Griekse horologion, van horo (tijd) en logos (o.a. getal).

Waar is het horloge uitgevonden?

Het ontstaan van het horloge

Toen gebeurde het aan het begin van de 16de eeuw. De Duitse Peter Henlein uit Neurenberg maakte de eerste draagbare klok met een veermechanisme. Dit wordt gezien als het eerste horloge. Vanwege de ovale behuizing worden ze ook wel de Neurenbergse eieren genoemd.

Wie heeft horloge bedacht?

De Duitser Peter Henlein uit Neurenberg maakte tussen 1504 en 1508 de eerste draagbare klok met een veermechanisme. Het kostte Henlein tien jaar om het te ontwikkelen. De doorbraak kwam met Henleins uitvinding van de balansveer. Zijn klokken kunnen worden gezien als de eerste horloges.

Waarom edelstenen in horloges?

In een hoogwaardig horloge lopen de raderen, de balans en het anker in Jewels of synthetische robijnen, de lagerstenen. Deze harde stenen zorgen ervoor dat er geen tapgaten uitslijten in de horlogeplatines, bovendien houden ze de olie beter vast en verminderen de wrijving.

Waar worden horloges gemaakt?

Er zijn veel landen waar horloges geproduceerd worden. De bekendste landen zijn Zwitserland, Duitsland, Italïe en Frankrijk. Met merken als Omega, Breitling, BRM, Tag Heuer en Longines zijn zij wereldberoemd. Maar ook landen als Japan, China en de VS dragen hun steentje bij aan de wereldwijde horlogecollecties.

Welke leeftijd horloge?

Horloge voor kinderen vanaf 6 jaar oud

De meeste kinderen leren klokkijken als zij de leeftijd van 6 jaar hebben bereikt. Omdat het klokkijken nog nieuw voor hen is, raden we aan om een kinderhorloge te kiezen met duidelijke cijfers en een heldere wijzerplaat.

See also:  Welke Maat Horloge?

Waarom staan alle klokken op 10 over 10?

Tien over tien

Deze stand van de wijzers biedt het meest optimale zicht op merknaam, wijzerplaat en eventuele subdials. Door deze stand ontstaat een ‘glimlachend horloge’ Deze stand creëert symmetrisch en is dus esthetisch fraaier.

Wat is de duurste horloge ter wereld?

Het duurste horloge ter wereld is op dit moment de Graff Diamonds Hallucination. Dit horloge is gemaakt van zeer zeldzame gekleurde diamanten (110 karaats). Het gaat hier overigens wel om een dameshorloge. Misschien denk je dat je hallucineert, maar de Graff Diamonds Hallucination kost ‘slechts’ 55 miljoen dollar!

Is een horloge een sieraad?

Wat we echter vaak vergeten is dat ook een horloge als sieraad gezien kan worden en dit item dus meer is dan een functionele accessoire.

Hoe oud zijn zakhorloges?

Antieke zakhorloges zijn er al sinds ongeveer 1800. Het antieke zakhorloge is een doorontwikkeling van het reishorloge, dat men vroeger meenam om op reis bij de tijd te zijn. Het antieke zakhorloge droeg men aan een ketting in het vestzakje.

Wat betekent 21 Jewels in een horloge?

Met jewels (ook wel aangeduid met robijnen, stenen of lagerstenen) wordt de behuizing aangeven, waar de assen van het raderwerk en de ankerstenen van een horloge in draaien. Heel vroeger waren dit echte robijnen en saffieren. Tegenwoordig gebruikt men hiervoor synthetische rode robijnen.

Hoeveel marge op horloges?

Wat is de marge op horloges? Meestal wordt marge berekend als verkoop minus inkoop. Er wordt vaak geen rekening gehouden met huurkosten, personeelskosten, alarmkosten, BTW etc. Over het algemeen is de inkoopsprijs 1/4 van de verkoopprijs.

See also:  Om Welke Arm Draag Je Een Horloge?

Wat is beter quartz of Automatic?

Een quartz horloge loopt zeer nauwkeurig, terwijl een automaat over een langere periode een paar minuten/seconden kan afwijken. Maar dat is voor veel horloge fanaten ook de charme. Een automaat is vaak een stuk duurder in aanschaf dan een quartz horloge. Toch zijn er al automatische horloges te vinden rond de 150 euro.

Welke soorten horloges zijn er?

Momenteel zijn er twee soorten horloge uurwerken die veelal gebruikt worden. Het quartz uurwerk (batterij) en het mechanisch uurwerk (geen elektronica). Lees op deze pagina meer over de werkwijze, verschillen en voordelen van deze soorten uurwerken.

Hoe noem je de onderdelen van een horloge?

 • Het uurwerk. Er bestaan verschillende uurwerken.
 • De wijzers en de wijzerplaat. De wijzers en de wijzerplaat zijn verantwoordelijk voor het aangeven van de tijd.
 • De kroon. De kroon is het onderdeel van het horloge waarmee de datum, tijd en eventueel de dag versteld kan worden.
 • Het horlogeglas.
 • Wat zit er in een horloge?

  De bekendste materialen zijn mineraalglas, kristalglas en saffierglas. Mineraalglas. Mineraalglas is het horlogeglas wat het meest gebruikt wordt bij het produceren van horloges. Het is een geharde glassoort wat, bij normaal gebruik, goed tegen krassen kan.

  Leave a Comment

  Your email address will not be published.